In de zestiende aflevering van de Dagvantoen-podcast staan de rellen tussen hooligans van Ajax en Feyenoord bij Beverwijk centraal, deze week 25 jaar geleden. De rellen kostte het leven van een man uit Amsterdam en zorgde voor een schok in de Nederlandse voetbalwereld, want voor het eerst viel er een dode na een vechtafspraak.

Wat was de impact van die gebeurtenissen van 23 maart 1997 op de ontwikkeling van het hooliganisme in Nederland en vooral de aanpak daarvan.

Lees verder: Dode bij rellen tussen hooligans Feyenoord en Ajax bij Beverwijk

“De gebeurtenissen bij Beverwijk is het sein geweest om studie te maken van hoe Engeland het hooliganisme aanpakte”, zegt hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de aanpak van voetbalgerelateerd geweld.

Volgens Brouwer is er in Nederland een aanpak ontwikkeld die veel verder gaat dan de Engelse aanpak. “We hebben hier in Nederland met afstand de strengste voetbalwetgeving van de wereld.”

De regels hebben gewerkt, zegt Brouwer. “Het was binnen supportersgroepen bekend dat er meedogenloos werd opgetreden. Je kreeg niet alleen een stadionverbod maar ook meerdere boetes en dat werkte… totdat corona uitbrak.”

Een uitgebreid gesprek met hoogleraar Brouwer én archiefmateriaal uit 1997 in deze aflevering van de Dagvantoen-podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *