SLIEDRECHT – In Sliedrecht wordt vandaag het eerste IKEA-woonwarenhuis van Nederland geopend. Nederland is het 23ste land met een vestiging van de Zweedse woonwinkel met de geel-blauwe kleuren.
De nieuwe winkel in Sliedrecht heeft een oppervlakte van 14.600 vierkante meter, de grootte van bijna drie voetbalvelden. Er wordt meubilair, behang en verlichting verkocht. De winkel heeft een opvallend zelfbedieningssysteem, waarbij de klanten in een magazijn onderdelen kunnen verzamelen kunnen worden. Voor de kinderen is er zelfs een ballenbak.
De meubels moeten zelf wel in elkaar gezet worden. Daardoor ligt de koopprijs voor de meubels lager.
IKEA verwacht elke week tussen de 12.000 en 15.000 bezoekers.
Moeizaam
De komst van IKEA in het baggerdorp ging verre van gemakkelijk. Al in 1973 deed de Zweedse meubelmaker een poging om in Sliedrecht een winkel te openen.
De Sliedrechtse gemeenteraad was huiverig voor de komst van de Zweedse meubelgigant. De plaatselijke middenstanders waren bang dat ze omzet zouden mislopen. IKEA nodigde de raadsleden uit om eens te komen praten met middenstanders in Zweden. De directie wilde de mensen uit Sliedrecht laten zien dat een IKEA-filiaal juist meer publiek naar een plaats trok.
De raad van Sliedrecht vond dat door een bezoek aan Zweden een objectief oordeel niet meer mogelijk was. De uitnodiging werd afgewezen.
Omweg
Maar IKEA gaf niet op. Twee jaar later lag er weer een voorstel op tafel, dit keer voor de aankoop van 40.000 vierkante meter grond. De SGP blokkeerde het plan dit keer, voor een uitpuilende publieke tribune, gevuld met middenstanders uit Sliedrecht. Een grote meubelzaak verstoort de zondagsrust, was de uitleg.
Via een omweg lukte het de derde keer wel. De meubelmaker kwam in contact met de Sliedrechtse zakenman Henk Hartog. Hij is de eigenaar van meerdere meubelwinkels in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Hij weet dus hoe het is om een grote meubelwinkel in stedelijk gebied te runnen.
Hartog heeft afgelopen tijd steeds stukken grond opgekocht op het industrieterrein De Nijverwaard. Begin vorig jaar ging de gemeenteraad van Sliedrecht akkoord met de verkoop van 12.450 vierkante meter aan de beleggingsmaatschappij van Hartog. Wat er met de grond ging gebeuren, dat mocht de koper bepalen, stond in het contract.
Toen Hartog vervolgens een paar maanden later wereldkundig maakte dat er een grote hal gebouwd zou gaan worden, waar een meubelzaak in zou komen, zorgde dat voor een storm van protest.
“Wat schetst onze verbazing toen enkele heren zich aandienden met de mededeling een IKEA-bedrijf te willen stichten. En wel in een nog te bouwen uitbreiding op een onlangs gekochte kavel grond door een Ikea-vestiging aan de Leeghwaterstraat in Sliedrecht”
(J. Zoutendijk, gemeente Sliedrecht, Reformatorisch Dagblad, 12 oktober 1977)
De gemeente Sliedrecht stapte daarop naar de rechter. Maar volgens de rechter had de gemeente ‘beperkende bepalingen’ op moeten nemen in het verkoopcontract met Hartog. Dat IKEA de gemeente om de tuin geleid heeft, maakte niets uit, zei de rechter.
Dit artikel gaat verder onder deze advertentie
Veel interesse
Een paar weken geleden maakte IKEA bekend dat de winkel vandaag zou open gaan. Ook werd aangekondigd dat er nog ruimte is voor zo’n honderd arbeidsplaatsen in een zogeheten wisselweeksysteem. Parttimers zouden dan afwisselend een week wel en een week niet werken.
Het animo voor deze parttimebanen is enorm. Bijna duizend sollicitanten, voornamelijk vrouwen, hebben gereageerd op de advertenties. Daarmee is de stemming onder de werkzoekenden heel wat positiever over IKEA dan onder andere groepen in Sliedrecht.
Spektakel
De bedrijfsleiding van de nieuwe Ikea-vestiging wil de opening in ieder geval niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Voor vandaag is onder meer een optreden gepland van Ria Bremer, van de Stuif-es-in-Show.
Sinterklaas is er met veel pieten en hij ontmoet later in de middag ook zijn Scandinavische collega-kindervriend, de Kerstman. En voor de mensen die nog Sinterklaasgedichten moeten schrijver is een sneldichter geregeld.
Hoe ging het verhaal verder?
Ikea zette Sliedrecht verder op de kaart. Naast de baggerindustrie was Sliedrecht voortaan onlosmakelijk verbonden met de Zweedse meubelgigant.
Elk jaar kwamen er zeker een miljoen bezoekers naar de Ikea-vestiging, die de grote gangmaker van de Sliedrechtse meubelboulevard werd. De belangrijkste attractie voor menig kind: de ballenbak.
Na 20 jaar kocht IKEA het pand van Henk Hartog. Toen was de Sliedrechtse IKEA al lang niet meer de enige in Nederland. In 1982 werd in Amsterdam (dus niet in Eindhoven of Nijkerk) een IKEA geopend, maar dat was een wat kleinere vestiging. Daarna volgden Duiven, Amsterdam-Zuidoost, Delft en (alsnog) Eindhoven.
Omdat er in Barendrecht (2001) en Breda (2003) grote vestigingen bij kwamen, werd het belang van het ‘kleine’ Sliedrecht een stuk minder. De huidige IKEA in Barendrecht is drie keer zo groot als de vestiging in Sliedrecht.
Op 13 maart 2006 wordt de sluiting van de Sliedrechtse IKEA bekendgemaakt, tot enorme teleurstelling van het personeel én de plaatselijke bevolking, die de IKEA volledig in de armen heeft gesloten. Op 1 juli 2006 gaat de eerste IKEA van Nederland dicht.
Anno 2017 zijn er plannen om IKEA te verleiden weer een kleine vestiging in Sliedrecht te openen. Of dit plan kans van slagen heeft is nog niet te zeggen.
Bronnen:
“Woon warenhuis uit Zweden nu ook in Nederland”. “NRC Handelsblad“. Rotterdam, 11-11-1978.
“Woonwarenhuis nu ook in Nederland”. “Limburgsch dagblad“. Heerlen, 15-11-1978.
“Geen grond verkopen aan meubelconcern IKEA”. Gereformeerd Dagblad. 1 oktober 1975
“Eerste IKEA van Nederland gaat dicht. Gereformeerd Dagblad. 13 maart 2006
IKEA Sliedrecht 1978 – 2006, Remco van de Ven, Over… Sliedrecht, Historische Vereniging Sliedrecht
Tekst: Dave Datema
Gepubliceerd op: 01 oktober 2017
Verhaalnummer: 37
Dank gaat uit naar de Historische Vereniging Sliedrecht