SCHEVENINGEN – Een brand heeft gisteravond en vannacht voor zeker een miljoen gulden aan schade aangericht op de pier van Scheveningen. Meerdere winkeltjes, halverwege de pier, gingen in vlammen op.

De Telegraaf citeert uit een voorlopig politierapport dat het vuur waarschijnlijk is ontstaan in een friteszaak. De patatbakker was rond half elf even weggeroepen en een windvlaag heeft daarna een deel van het vet uit de pan doen slaan.

Even heeft de man nog geprobeerd om het vuur te blussen met een schuimblusser, maar de situatie was niet meer te redden. Toen de brandweer even later arriveerde stond de patatkraam in lichterlaaie en was het vuur al overgeslagen naar andere winkels.

Brand op pier van Scheveningen. Foto: Jac de Nijs, Nationaal Archief/Anefo.

Bluswater

Voor het bestrijden van de brand had de Haagse brandweer ook alle moeite om (zoet) bluswater bij de brand te krijgen. De grootste bluswagens konden niet dichtbij de pier komen, omdat de ingang niet breed genoeg was.

Bluswater moest meer dan 300 meter verderop gehaald worden aan de Zwolsestraat. De brandweer moest honderden meters aan brandslangen uitrollen om het vuur te bestrijden.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieMensen

Toen de brand uitbrak was een Duits gezin met twee kinderen nog aanwezig op één van de vier piereilanden. Zij zaten in een restaurant en konden – net als het personeel – niet terug naar de boulevard.

Pas na twee uur kon de brandweer de bezoekers bereiken en hen bevrijden uit hun situatie.

Brand op pier van Scheveningen. Foto: Jac de Nijs, Nationaal Archief/Anefo.

Schade

De schade van de brand ligt rond de miljoen gulden, schat eigenaar EMS. Maar dat is nog niet met duidelijkheid te zeggen. Ook is nog niet bekend hoe ernstig de schade is aan de betonconstructie van de pier.

Afgelopen nacht werd al een begin gemaakt met de opruimwerkzaamheden. De directie van EMS verwacht dat vandaag in de loop van de dag de pier alweer open kan. De restaurants en eettentjes blijven voorlopig wel gesloten omdat er geen stroom, gas en water is.

Niet voor het eerst

Tijdens de oorlog was er ook al een keer een grote brand op de pier van Scheveningen. In 1943 bleef er toen alleen een hoop verwrongen staal over na een brand.

In een deel van de pier was hooi opgeslagen voor de paarden van de Duitse militairen. In het hooi ontstond broei. De brandweer kon toen niets anders dan werkloos toekijken, omdat de verbinding naar de pier was weggehaald. De Duitsers waren namelijk bang dat de pier bij een eventuele Britse invasie zou worden gebruikt.


Hoe ging het verder?

Het was dus niet de eerste brand op de Pier van Scheveningen en ook zeker niet de laatste. In 1994 werd brand gesticht door twee jongens. Toen lag de schade rond de vier ton.

Ook in 2011 ontstond er een grote brand boven het schateiland. De amusementshal raakte daarbij zwaar beschadigd. Kort daarop liet eigenaar Van der Valk weten dat ze de pier wilden verkopen, omdat de onderhoudskosten de pan uitrezen.

De pier werd in 2013 grotendeels failliet verklaard. Een poging om de pier te veilen mislukte. In 2014 werd de pier alsnog verkocht aan een vastgoedmaatschappij en een investeringsmaatschappij.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 24-04-1968 – Miljoenenschade bij Pier-brand

De Telegraaf – 24-04-1968 – Scheveningse pier vandaag weer open

Wikipedia – Scheveningse pier

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 23-04-2018

Verhaalnummer: 112