03 juni 1987 – ROTTERDAM PRESENTEERT PLANNEN VOOR KOP VAN ZUID

Rotterdam – De gemeente Rotterdam maakt de toekomstplannen bekend voor de Kop van Zuid. Bij de Wilhelminapier komen gebouwen van meer dan 100 meter hoog. En er komt een brug tussen het Willemsplein en de Wilhelminapier. Zo kan je rechtstreeks naar de Coolsingel. De plannen voor de Kop van Zuid zijn gemaakt door stedebouwkundige Teun Koolhaas.

De plannen zijn nog wat vaag omschreven in het Vrije Volk van 3 juni 1987 – “Een brug verbindt het Willemsplein (waar nu nog de Spido zit) met de Wilhelminapier. … Er staan ettelijke plusminus 100 meter hoge gebouwen waar gewoond en gewerkt zal worden, terwijl een boulevard in het verlengde van de brug het overige deel van Rotterdam-Zuid rechtstreekts verbindt met de Coolsingel.”

Masterplan Kop van Zuid, Teun Koolhaas (1987)

De plannen moeten een impuls geven aan het leven en werken in Rotterdam-Zuid. De brug wordt in eerste instantie nog de Coolsingelbrug genoemd. Kosten: 175 miljoen gulden. Het totale project zou zo’n 1,2 miljard moeten kosten, schrijft NRC Handelsblad.

Volgens Riek Bakker, directrice van Stadsontwikkeling Rotterdam, zijn de plannen ambitieus, maar hardnodig. “Als we de zaak niet nu op orde krijgen, krijgen hem nooit meer op orde. … Feijenoord is voor een groot deel gerenoveerd. Nu beginnen de werkzaamheden aan de spoortullen. Ook dar. Wil het geheel daar neit opnieuw verpauperen, wil je niet met de derde generatie werklozen in een stadsverniewingsgebied blijven rondtobben, dan moet je het gebied uit het slop halen (Vrije Volk, 03-06-1987)

Het definitieve Masterplan Kop van Zuid in in 1991 af. In 2009 is de helft van het plan nog altijd niet gerealiseerd.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.